пятница, 8 февраля 2013 г.

надання першомедичної допомоги при шоку

Пдвшування нош для пдймання пораненого за допомогою лямки спецально.

Фксаця пораненого до нош за допомогою лямки сантарно спецально носильно.

Рис. 6.3. Пдвшування нош для пдймання пораненого за допомогою лямки спецально.

Рис. 6.2. Фксаця пораненого до нош за допомогою лямки спецально.

Рис. 6.1.Завантаження пораненого за допомогою лямки спецально.

   У важкодоступних мсцях (у лсисто-болотистй та гористй мсцевостях), а також для розшуку поранених на значнй територ, ефективне застосування вертольотв. Висота х польоту з метою розшуку повинна бути влтку до 200 м, взимку — близько 500 м. Пошук вдбуваться за квадратами у визначеному напрямку, при цьому спостергач уважно проглядають мсцевсть, дороги, яри, перевали, полонини тощо. При виявленн потерплих вертолт робить поряд посадку, а при неможливост  зависа в повтр, й пораненого пдймають на борт спецальним пдймальним пристром (рис. 6.1, 6.2, 6.3).

   У наступальному бою потерплих пдвозять на всь висування МПБ, а в оборонному бою — в розгорнутий МПБ або на всь його перемщення в бк тилу.

   Новшим  розшук потерплих з застосуванням механзованих засобв збирання, якими можуть бути сантарний транспорт  вертольоти, в окремих випадках — тягач й навть бойов машини. Сантарний транспорт використовуться на доступнй для його пересування мсцевост, в ньому розташовуються водй-сантар та сантарний нструктор або сантар. Транспорт рухаться полем бою зигзагами позаду наступаючого пдроздлу, медичн працвники оглядають мсцевсть та пдбиту технку, при необхдност роблять зупинки  заходять в транше, блндаж, сховища, пдвали, зруйнован будвл та нш важкодоступн мсця, де можуть перебувати потерпл. Разом з сантарним транспортом можуть взамодяти сантари, як проводять розшук пшки, пдносять поранених до мсця зупинки транспорту.

нв —для розшуку поранених на воднй поверхн та берегах призначають сантарн патрул в необхднй клькост. Кожному з них вказують длянку берега та водно поверхн й видляють плавзасоби (човни, плоти, плаваючий транспорт), на яких вони пдпливають до потерплих, витягують х з води  доставляють до мсця збору поранених.

   При подоланн водних перешкод — ставкв, озер, рчок, лима-

   — використання для розшуку поранених спецально навчених для цього собак, особливо в умовах важкопрохдно мсцевост, в лсисто-болотистих мсцях, у населених пунктах, у нчний час, у туман тощо. У деяких випадках до тла собаки прикрплюють сумку з засобами надання першо медично допомоги. Собака розшуку потерплого, да можливсть йому скористатись цими засобами, а потм повертаться до свого провдника  приводить його разом з сантарами до пораненого, як й виносять останнього з поля бою. Використовують собак  для розшуку поранених у рунах будвель, у випадку засипання землею тощо.

   — способом сантарних “грабель”, що дозволя прочсувати мсцевсть, на якй рзко обмежен можливост огляду — лс, кущ, валуни, пагорбки, а також у нчний час чи в сильний туман, пд час хуртовини або при великй товщин снгового покриву. Як правило, даний метод застосовуться псля переходу бойових дй в нший район. Для цього всх осб, як беруть участь у розшуку, розставляють у пол зору, щоб кожен бачив двох свох найближчих сусдв,  вказують напрямок руху, спочатку вд тилу в бк бойових дй, а при необхдност — повторно в зворотному напрямку, уважно повинн обстежуватися мсця, що не проглядаються, окопи  транше, завали дерев, густ кущ тощо. Знайденим потерплим надаться перша медична допомога, псля цього х виносять до мсць збору поранених, звдки евакуюють сантарним транспортом;

   — з залученням пошукових груп, коли кожнй груп, чисельнстю 2-3 вйськовослужбовц, на чол з сантаром або сантарним нструктором, видляться длянка мсцевост, яку група ретельно обстежу, особливо важкодоступн мсця, а також руни будвель, пдвальн примщення, пдземн споруди  комункац, блндаж, сховища тощо. Цей спосб може бути використаний як на рзко пересченй мсцевост (у населених пунктах), так  в осередку масових сантарних втрат. Усх знайдених потерплих псля надання першо медично допомоги виносять до поств сантарного транспорту або в призначен мсця збору;

   Через рзн обставини ста необхдним додаткове видлення командуванням особового складу вйськ для розшуку поранених (уражених) ншими способами:

   Длянку, на якй наступа пдроздл, подляють на смуги спостереження згдно з клькстю сантарв, але не ширше 250 м (на пересченй мсцевост значно менше). Спостергачв нструктують про ознаки поранення бйцв, а саме: пд час бгу виника миттва зупинка, потм тло повльно опускаться на землю в незвичнй поз й не рухаться або рухи загальмован; падння може супроводжуватись змахом рук, випусканням збро. Навпаки, здоровий боць пада завжди лицем до земл, практично завжди трима зброю в руках, потм може вдкотитись убк, продовжувати активно дяти (окопуватись, робити подальш перебжки, стрляти тощо). У ход бою сантари заскають мсця перебування поранених  наближаються до них для надання допомоги або доповдають сантарному нструктору роти.

   Способи розшуку потерплих будуть вибиратися  змнюватися залежно вд бойово обстановки, що створюватиметься в рзн пероди бою, а також вд виду мсцевост (степ, лсисто-болотиста, гориста тощо), вд типу населених пунктв, пори року та погоди, ступеня оснащення медично служби технчними засобами розшуку  технкою для вивезення поранених, клькост особового складу вйськ, який залучаться до розшуку тощо. У минулих вйнах та локальних вонних конфлктах, коли бойов д мали наступальний характер  проходили в повльному темп, часто застосовувався розшук поранених способом спостереження. Вн не виключаться  в сучасному бою у випадку ведення його на мсцевост, непрохднй для бойово технки або при наступ на потужну оборону противника.

   Вважаться, що лкування пораненого (хворого) починаться з моменту надання йому першо медично допомоги, незалежно вд того, ким воно здйснються. Виникнення ускладнень залежить вд якост та, певною мрою, вд термну надання першо медично допомоги псля поранення. У свою чергу на термни надання медично допомоги вплива рвень органзац розшуку, збору  вивезення (винесення) потерплих з поля бою. Розшук поранених (уражених) — це комплекс органзацйних заходв командування та медично служби, що проводяться з метою виявлення всх потерплих при обстеженн поля бою або осередку масових сантарних втрат. Процес розшуку починаться з моменту початку бою  продовжуться безперервно до виявлення всх невивезених поранених (уражених).

Органзаця розшуку поранених на пол бою

   Вчасне надання першо  долкарсько медично допомоги часто зберга життя поранених та хворих, а свочасна евакуаця з поля бою запобга повторному ураженню або загибел х вд вогневих засобв та бойово технки. Велику роль у цьому вдгра середнй медичний персонал, який безпосередньо викону ц завдання щодо врятування уражених як на пол бою, так  на етапах медично евакуац. Тому необхдно знати органзацю надання медично допомоги потерплим на пол бою та на етапах медично евакуац.

   Бойов д в сучаснй вйн носитимуть напружений, ршучий характер, з охопленням значно територ  будуть супроводжуватися великомасштабними руйнуваннями та надзвичайно високими сантарними втратами, що в багато разв перевищать втрати в минулих вйнах. Вдбудеться  змна яксно характеристики уражень та структури сантарних втрат. Можливе застосування ворогуючими сторонами ядерно збро та нших видв сучасно збро, що наближаються за своми характеристиками до збро масового ураження, зумовить появу на пол бою значно клькост потерплих з опками, комбнованими ураженнями, в стан шоку, з численними переломами та ншими травмами. Значна частина уражених буде перебувати в пошкодженй технц, в укриттях, засипана землею та уламками будвель. Усе це потребу проведення складних заходв, як вимагатимуть велико затрати часу, сил, матеральних засобв вд медично служби, а також залучення значно клькост технки й особового складу вйськ з метою якнайшвидшого проведення розшуку поранених та хворих на пол бою (осередку масових сантарних втрат), надання м медично допомоги  вивезення (винесення) до етапв медично евакуац.

Комментариев нет:

Отправить комментарий